Tuesday, December 29, 2015

АК 8 најуспешен клуб за 2015та година според Македонската алпинистичка федерација

           Пред две недели на 18ти декември во големиот амфитеатар на Универзитеот на југоистична Европа во Скопје беа презентирани активностите на Македонската алпинистичка федерација МАФ во изминатата година и беа доделени признанијата за најуспешни алпинисти/стки во федерацијата.
          Иван Јакимовски од АК Матка имаше презентација за школските акции остварени со помош од Агенцијата за млади и спорт во Пакленица и во Враца.
          Алпинистот инструктор Зоран Мајсторски од АК ПЛОЧА имаше презентација за уште една акција помогната од Агенцијата за млади и спорт која се случи летото на Доломитите, во Италија.


          Методи Чилиманов и Маја Мухиќ имаа презентација за нивното качување во Јулските алпи, а малку подоцна им се приклучи и Алекснадар Зарапчиев со кој ги презентираа новите алпинистички насоки направени на Демир Капија токму од оваа тројка. 

Линијата на насоката ТРИЈАТЕЛИ која беше искачена од оваа тројка.

Линијата на насоката Чешит Мелем.
          После овие презентации беа доделени признанијата "Јован Ангелов Циго" од кои клубот АК 8 се збогати со три вакви признанија:

         Претходно споменатата тројка Маја Мухиќ, Методи Чилиманов за успешно искачените две нови превенствени насоки на Демир капија, но и многу бројни други заеднички искачувања на локалитети низ Македонија, како и бројни клубски активности го добија признанието за НАЈУСПЕШНА АЛПИНИСТИЧКА НАВРСКА ЗА 2015та година


Маја Мухиќ, Александар Зарапчиев и Методи Чилиманов - најуспешна алпинистичка наврска за 2015та година.
          За инзворедно интересни алпинистички искачувања, на локалитети низ Македонија, Бугарија, Грција, Словенија, Црна Гора, Австрија, Италија за НАЈУСПЕШНА АЛПИНИСТКА за 2014/2015 година признанието Јован Ангелов Циго и беше доделено на Маја Мухиќ.          Конечно за најуспешен клуб за 2015та година се прогласува клубот АК8.


          За еден млад клуб, ова е навистина голем признание. Веќе три години клубот АК8 работи на тоа да помогне во подобра афирмација на алпинизмот во Македонија, но и усовршување на знаењето на своите членови. Клубот успеа трократно да го зголеми членството од првата година се до сега, да обезбеди клубска опрема за сериозни алпинистчки искачувања како и опрема за своите почетници, и како една од најинтересните работи со кои се занимаваше да посвети време и внимание на најмладата генерација организирајќи часови за качување за најмладите. 


           Навистина среќни за овие признанија во конкуренција на клубови со серизна традиција зад себе за нас значи многу.
           Искажуваме голема благодарност до Македонската алпнистичка федерација за доделените признанија, и изразуваме увереност да ја зацрвстиме таа доверба со уште многу работа и алпинистички искачувања.

Со почит
Алпинистчки клуб 8 - АК 8  Скопје

Friday, December 25, 2015

Последниот час во 2015та со најмладите во Алпинистички клуб АК 8

          Вчера беше последен ден во 2015 година од курсот за качување на деца на Алпинистички клуб 8. Си поминавме одлично како и секогаш. 


Најмалдите си добија новогодишни пакетчиња.
          Искрено благодариме на родителите кои се упорни и покрај тешкиот работен ден да ги носат децата на качување, на Томи Болдерче за убавиот пристап и истрајноста која го прави ја прави вежбалната Болдер-че посебно место за тренинг. 
          Благодарност до училиштето QSI за салата која ни овозможува убав и релаксиран тренинг.
          Сепак најголема благодарност имаме до децата, нивните искрени насмевки и нивната храброст ни прават еден фин рестарт во денот и ни откриваат што е важно – да си активен упорен и храбар!

          Вчерашниот тренинг го направи посебно „сладок“ Витаминка од Прилеп кои великодушно придонесоа да ги израдуваме децата со богати пакетчиња од нивните производи.

Ви посакуваме среќни празници!

Алпинистички клуб 8


Monday, December 14, 2015

Спасување куче под Орлови карпи на Попова Шапка

          Викендов членови на АК8 имаа план тренинг и обука во кулоарите под врвот Антени, на Попова Шапка. Во саботата двајца членови качуваа еден од кулоарите и пред тоа искачување ги следело едно куче од населбата се до почетокот на карпата над снегот високо во кулоарот.          Следниот ден - недела истото место го посетија уште тројца членови, Маја Мухиќ, Методи Чилиманов и Благоја Китановски да го повторат искачувањето и тренингот. Но, наместо тренинг и качување денот го поминаа во спасувачка акција за кучето од претходниот ден, кое неможејки да се врати по стрмниот кулоар, се блокирало и останало на карпата цели 24 часа. Премзнато и исплашено не било лесно да се симне, давало отпор поради истрпениот стрес, но и видно ослабено од студот преку ноќта.

          Мето, Маја и Благоја само ни пренесоа дека веорјатно ја качиле најубавата насока досега, секако мислејќи на чинот на помагање на беспомошното куче. Среќни се дека кучето е добро.

Материјалите се снимени од Маја Мухиќ и Методи Чилиманов.

видеото од настано:


Friday, May 15, 2015

Бела АванТУРНА сезона 2014/2015 - Маја МухичТурно скијање, бордање итн.... Членовите на нашата неофицијална фрирајд секција во АК8 имаа фантастична сезона. Некаде кон крајот на јануари, планините се наполнија со снег, за оваа зима ќе се раскажува колку многу снег имаше. Се спуштија можеби најдобрите линии досега, искачивме врвови кои ни се чинеа далеку и недостижни. Нови кулоари, нови падини, нови фрирајдери на планината, снегулата беше ослободена во нејзината најубава форма. 

Сликиве се извадок од блогот на Маја Мухич, во кој таа ни ја опишува оваа незаобравна ски сезона 2015та. Прочитајте!

Блогот на Маја " МаYa's Soul Kitchen"
long live snowflake guerrilla

Tuesday, May 5, 2015

Donation of equipment for Alpine club 8

          

          Finally, after two years since its establishment, the Alpine club “8” managed to receive a donation in climbing equipment. Although it came unexpectedly, this contribution was by no means accidental. The donation came from a socially responsible person, who has faith in raising funds and giving donations for a variety of initiatives. This person was open enough to recognize the club’s genuine intentions, the need of equipment, and especially so the equipment intended for children and beginners.
          As of lately we have had many new members and people interested in becoming members, but we have not been able to meet their needs due to the lack of equipment necessary for training. This is now no longer an issue.

          Although clearly aware of the importance of donations to those who really need them and willing to support initiatives such as our club’s aim to generate love for the mountain and alpine climbing, coupled with our desire to educate and train both children and grownups to climb, we believe that the motifs of our new friend Mr. Andrew Goodspeed, Provost and Professor at the SEE University, are also deeply rooted in the place where he grew up, Denver, Colorado. Colorado is one of the most epic locations for the American climbers, mountaineers, skiers and all sorts of mountain and outdoor enthusiasts. It is the place where the culture of climbing of all American climbing pioneers has come into being. Mr Goodspeed says “Mountaineering was a high school sport for us. We didn't do serious expeditions, but we would go out climbing faces every weekend”.

          We are happy that our paths crossed and that we received a donation from a person of this kind, a person who grew up in the mountains and understands that what we do and what we believe in is worth sharing and promoting. Mr. Goodspeed recognized our dedication and awareness of the sense of freedom that climbing gives, and the opportunity of individual expression, coupled with the high level of responsibility one must have towards oneself, those he/she climbs with, and most of all towards nature and the environment.
          On behalf of all the members of the Alpine Club 8, we want to express our willingness and hope that soon enough we will have the opportunity to organize a presentation for all the mountain lovers of at least one small fragment of the mountain impressions and experiences of this man who grew up in Colorado.


          As an immediate consequence of this donation, the club started to work with small children, a segment of high importance to our mission. To fulfill this aim we were in urgent need of children’s harnesses, helmets and a rope, provided to us by Mr. Godspeed. He believes that in addition to the direct result we have with this newly open section, it is even more important to raise awareness among the climbing community, and create a positive atmosphere in the society in which we live and work for further donations of this kind. We truly hope that things will turn out in accord with his suggestions, and that this is only the beginning that will eventually trigger others to support similar initiative as ours. 


We wish to also express our gratitude to the specialized mountain equipment store outdoor.mk which offered us the equipment and had the maximum level of understanding for our needs and financial capacity.

           Friday, May 1, 2015

Донација од опрема за клубот АК 8
          Конечно после две години постоење, клубот АК8 успеа да обезбеди донација на опрема. Не случајно се оствари оваа помош. Донацијата ја добивме од едена општествено одгoворна личност, човек кој верува во собирање средства и донации за развој на различни иницијативи,тој препозна искрена намера во клубот АК 8 и нашите потреби за нова опрема, особено онаа наменета за почетници. Последниов период имаме нови членови, и нови аспиратни за членови на кои не можевме да им одговориме поради немање на доволно опрема неопходна за работа со почетници, нешто што веќе не е проблем.
          И покрај свесноста и вољата за помош во вакви општествени иницијативи, како нашиот клуб кој се обидува да шири љубов кон планината и алпинизмот, да едуцира и учи деца и возрасни почетници да качуваат, веруваме дека мотивот на нашиот нов пријател господинот Ендру Гудспид, про-декан и професор на универзитетот на ЈИЕ го црпи исто и преку неговото потекло, а тоа е Денвер, Колорадо, епско место за Американските алпинисти, планинари, скијачи и воопшто планински ентузијасти, место каде се калемела нивната култура односно на сите Американски пионери во алпинизмот. Тој вели "За нас беше продолжение од школото да качуваме за време на викендите".

          Среќни сме што ни се сретнаа патишата и што ова го добиваме од еден ваков човек, кој е израснат на планина и добро го разбира она што го работиме и она во кое веруваме дека е вредно да се споделува и промовира. Дека во качувањето се учи односно се вкусува слободата,  но притоа да се биде особенo одговорен спрема себе, оние со кои се качува и најповеќе одговорноста што ја имаме спрема природата. Искрено се надевам дека ќе успееме како клуб да ви пренесеме и организираме презентација на  дел од импресииите на овој човек кој израснал во Колорадо на нас, вљубениците во планината.

          Како директно влијание на оваа донирана опрема, клубот АК 8 конечно почна да работи со мали деца, секција која е особено важна за мисијата која ја имаме. За оваа цел ни беше потребна специјална опрема односно детски појаси, шлемови и јаже кои ни ги обезбеди господиниот Гудспид. Тој верува дека покрај директниот импулс како овој кој го имаме со нашата  нова секција, поважно е дека се обезбедува будење кај заедницата, создавање на позитивна атмосфера во општеството каде живееме за обезбедување на уште повеќе вакви донации, и се надеваме дека ќе биде како што тој вели, дека ова само треба да потикне повеќе луѓе да ги помогнат сличните инцијативи како оваа нашата.

          Голема благодарност до специјализираната продавница за планинарска опрема outdoor.mk која ни помогна донацијата да ја искористиме најповолно и максимално имаа разбирање за нашите барања и можности.


Thursday, April 30, 2015

Детска школа за качување во Алпинистички клуб 8

          Веќе еден месец функционира детската секција во клубот АК 8. Мотивирани и инспирирани од наши пријатели кои имаат деца, истите букавлно не мобилизираа да се потрудиме да организираме вакви часови дојдовме до тука. Од секогаш ни била интересна идејата да работиме со деца, со кои низ игра и забавен пристап во качување може да се дојде до повеќе, односно да се разгори и отвори желба за посериозен пристап во качувањето и љубов кон планината, но секако малку подоцна зашто сепак засега се работи со мали деца. Во групата најмалите имаат 4 а најстариот член 12, во главно се 6/7 години. Тоа што е најитересно е дека веќе после неколку часови се гледаат резултати, иако на децата сево ова им е природно, качувањето... После сите обрвски и наши лични искачувања на карпа, конечно најдовме батерија за полнење со енергија, а тоа се овие часови со деца :).